top of page
centredocumentacio

30 anys de la IV Fira Internacional del Llibre Feminista

Commemorem els 30 anys de la IV Fira Internacional del Llibre Feminista, celebrada a Barcelona la setmana del 19 al 23 de juny del 1990.

La importància d’aquest esdeveniment requereix, des del punt de vista de la història del moviment feminista, una visibilització i una celebració especial de record, anàlisi i valoració del que va significar, tenint en compte les autores internacionals que van venir a Barcelona, les editorials que hi assistiren i tot el que va suposar per a les feministes i per a la ciutat. Però ara, tot just sortint de l’estricte confinament de la COVID 19, ens proposem recordar-ho mitjançant un acte d’urgència que coincideixi temporalment amb les dates de l’efemèride.

Per sort i sobretot gràcies a les companyes que varen assumir la responsabilitat de l’organització, conservem molt ben editats el Programa, els Debats i la Memòria de la IV Fira del Llibre Feminista que és un conjunt de documentació valuosíssima i que cal que sigui estudiada detingudament amb la perspectiva del temps perquè aporta important informació sobre la història del moviment feminista dels anys 90 al nostre país i arreu.

Les activitats de la Fira tingueren lloc en diversos espais: Drassanes, Santa Mónica, Palau Marc, Palau de la Virreina i el Parc del Laberint d’Horta on es feu la Festa de Comiat coincidint amb la revetlla de Sant Joan. Es van instal·lar 121 estands per a 296 expositores, 201 editorials, 14 llibreries, 31 revistes, 4 agències, 4 distribuïdores, 18 institucions i 24 grups de dones. Al costat d’aquestes dades tan impressionants, encara ho és més la llista d’autores que varen venir i intervenir en les diferents taules de debat.

Una part de les trobades foren dedicades a les professionals i una altra oberta al públic en general. No es pot vèncer la temptació de llistar els títols de totes les taules de debat, perquè dona una idea de la magnitud i diversitat de l’oferta: Les dones en el món de l’edició, Llibres infantils i juvenils, Mercat únic europeu, Plaer i repte de la traducció, Les dones i l’edició al Tercer Món, Llibreries de dones de cara als 90, Dones que treballen en el sector editorial, Coedició simultània de llibres feministes en el món de parla anglesa, Les dones i la creació literària, Redescobrir les nostres avantpassades, Estudis feministes i de gènere, La creació literària de les dones de color, L’escriptura lesbiana als 90, Feminisme i literatura catalana, Ginecocrítica: literatura feminista i crítica cultural, Una desfilada noruega, Cooperació en la creació a l’Amèrica Llatina, Creació literària a l’Europa de l’Est, Dones, psicologia i ideologia, Feminisme, fonamentalismes i laïcisme multicultural, Sexualitat: què desitgen les dones?, Les dones i els mitjans de comunicació als 90, Les dones i la literatura de gènere, Política, pau i ecologia. Una estratègia feminista i editorial per als 90. I encara a més a més va haver-hi l’espai per a les il·lustradores, per a la informàtica i l’autoedició, per a la lectura poètica, per a la fotografia i el cinema, per a parlar d’analfabetisme i violència i per a escoltar tres generacions d’escriptores espanyoles.

Com es pot veure és un panorama molt complet i ara caldria fer una posada al dia de tots aquests aspectes, encara que evidentment se n’haurien d’afegir de nous i canviar alguna cosa de terminologia.

Si revisem les components de les diferents taules de debat de la IV Fira del Llibre Feminista , és difícil no recollir aquí alguns noms, però la selecció és feta a l’atzar i, per desgràcia, el que cal destacar és la pèrdua d’algunes de les autores assistents: Petra Kelly, Vandana Shiva, Pilar Miró, Angela Carter, Fatima Mernissi, Nawal el Saadawi, Celia Kitzinger, Svetlana Aliexievitch, Geraldine Nichols, Montserrat Abelló, Maria Mercè Marçal, Teresa Pàmies, Helena Valentí, Montserrat Roig, Nicole Brossard, Sheila Jeffreys, Luisa Muraro, M. Aurèlia Capmany, Ester Tusquets, Adela Turin i Núria Pompeia amb els seus dibuixos que no podien faltar.

Podrem escoltar les companyes que rememoraran la seva vivència i experiència de la IV Fira del Llibre feminista el dijous 18 de juny a les 6 de la tarda. Apunteu-vos a la Web de Ca la Dona: http://caladona.org/18-06-iv-fira-internacional-del-llibre-feminista/


Mercè Otero Vidal Professora jubilada i activista feminista






93 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page