top of page
centredocumentacio

Avui dia de les llibreries

Avui és el dia dedicat a les llibreries i des de la Biblioteca de Ca la Dona ens sumem a aquesta promoció i record necessari sempre i ara més que mai. De fet, les persones que estem en centres de documentació, arxius i biblioteques formem part del mateix col·lectiu de les llibreteres i dels llibreters, perquè els llibres són l’objecte de la nostra dedicació i també de la nostra devoció.

A Ca la Dona el nostre compromís és amb la Llibreria Pròleg, especialitzada en feminisme i literatura de dones. Fundada per un grup de dones del moviment feminista l’any 1991 amb la intenció també d’oferir un espai de trobada i que actualment ja forma part inqüestionable de l’espai cultural barceloní. Amb els anys ha esdevingut un referent que s’ha adaptat a tots els canvis i que s’ha mantingut independent davant dificultats i competències.

Per a una altra banda, en general, les llibreries poden ser elles mateixes tema literari i hi ha nombroses novel·les que tenen per protagonistes gent que hi treballa i els propis locals de les llibreries amb les seves inevitables prestatgeries es converteixen en escenaris de tot tipus d’acció.

Hi ha novel·les per a gent jove que fan servir el context de les llibreries per a fomentar el gust per la lectura com La Jette i els llibreters, de Peter Härtling. (Grup Promotor-Alfaguara, 2001), La llibreria de les noves oportunitats, d'Anjali Banerjee (Rosa dels Vents, 2012).

Hi ha altres obres que parlen de llibreries en circumstàncies difícils com El Llibreter de Kabul d’Asne Seierstad (Ed. 62) o Les nostres riqueses. Una llibreria a l’Alger, de Kaouther Adimi (Ed. del Periscopi, 2018). I la llista es pot fer més llarga amb Diari d’un llibreter de Shaun Bythell (Viena Edicions), La llibreria ambulant i La llibreria encantada de Christopher Morley (Viena Edicions, 2014 i 2015), 84, Charing Cross Road d’Helen Hanff (La Butxaca, 2012), La llibreria dels finals feliços de Katarina Bivald La Butxaca, 2016) i moltes altres...

Entre les llibreries més populars de la literatura, La llibreria de Penelope Fitzgerald (Impedimenta, 2017), que va inspirar la pel·lícula del mateix nom d’Isabel Coixet.

En el record dues llibreteres excepcionals Sylvia Beach i Adrienne Mounier que van obrir el 1919 la famosa llibreria Shakespeare & Company a París. Aquell indret es transformà en el punt de trobada, compra i préstec de literatura anglesa i nord-americana per a molts artistes de l'època, i la seva llibreria era visitada pels grans autors i intel·lectuals francesos i americans que vivien aleshores a París i van esdevenir les editores de James Joyce.


Malgrat la pandèmia, anem de llibreries!


Mercè Otero Vidal Professora jubilada i activista feminista



179 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page