El títol, ben suggerent, d’aquest projecte “darrere l’escena, les dones” dóna pas a una tasca molt interessant i col·laborativa. L’objectiu del projecte behind.the.scene.women és donar visibilitat al treball de les dones, ocult darrere la figura i el nom de la parella o l’equip, en diferents disciplines.
El projecte es concep com una recerca per treure a la llum referents femenins en diferents disciplines, per incorporar-les a l’imaginari, a les aules, a la cultura. Es tracta de posar-los cara, de situar-les, per a fer-les visibles, recordables.
Tradicionalment, posicionar-se darrere d’una figura masculina, ja sigui pare, germà, marit o soci, ha estat per a moltes dones la manera d’exercir una professió. Ara volem identificar-les i valorar el seu treball o la seva contribució a l’obra, fins ara oculta sota el nom de la parella o de l’equip.
Es redacta una breu biografia, intencionada i femenina, canviant la perspectiva sobre la documentació existent. No es tracta només d’enumerar dades i fets sobre una dona sinó, a través de la narració de la seva vida i de la seva actitud, mostrar-ne el caràcter i la manera de fer pròpia, persona, en definitiva, la seva circumstància vital.
També s’aporten un retrat i la imatge d’una obra (en el camp del disseny, fotografia, llibre, edifici, pintura, etc.). Així mateix, es facilita un recull breu de referències bibliogràfiques i webs (arxius, fundacions, museus, etc.) que permeten completar la recerca.
Finalment, es rescata el nom de naixement de la dona en qüestió, tot i que no sigui el nom amb què se la coneix habitualment, ja que la majoria han adoptat el o els cognoms del marit.
Aquesta informació bàsica s’edita en format targeta i setmanalment en un post al compte d’Instagram @behind.the.scene.w. A les targetes s’indica l’autoria de la recerca. L’idioma s’alterna en anglès, català o castellà.
https://www.instagram.com/behind.the.scene.w/
Fins aquest moment, el projecte s’ha centrat majoritàriament en l’àmbit de l’arquitectura del s. XX i les disciplines que l’envolten: art, disseny, fotografia i crítica. Això ens ha permès descobrir diferents formes de treballar i de donar suport al desenvolupament de l’arquitectura, per exemple a través del paper que representen la fotografia i els arxius en seva la difusió o de les relacions entre art i disseny.
El projecte s’ha presentat a l’Escola d’Arquitectura La Salle, amb la participació en la recerca de l’alumnat de Composició, i al Museu Picasso (13 de maig 2021), coincidint amb la Setmana de l’Arquitectura, que promouen la Fundació Mies van der Rohe, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.
La persona que encapçala el projecte és la doctora arquitecta Anna Martínez Duran, juntament amb les arquitectes Josefina Díaz i Anna Aranda.
Crec que seria molt interessant que s’obrís als àmbits d’altres disciplines on les dones han estat “amagades” darrere un referent masculí: científiques, escriptores, mestres... Segur que qualsevol proposta que els vulgueu enviar serà ben rebuda!
Podeu contactar amb elles a través del compte d’Instagram o per correu a l'adreça: behind.the.scene.women@gmail.com
Anna Martínez, doctora arquitecta
M.Carme Piulachs, bibliotecària
Comments