top of page
  • centredocumentacio

Comiat a Conchita Zendrera

En el món dels llibres, tenim presents les autores, les traductores, les il·lustradores, així, gairebé per ordre, i sembla que en una altra categoria estarien les editores i les agents literàries que, ben mirat, són totalment imprescindibles.

Avui ens hem assabentat de la mort de l’editora Conchita Zendrera, que va complir 100 anys l’any passat i que va rebre l’homenatge de la seva editorial, l’editorial Juventud, on durant tota la seva vida professional va ser la responsable de la publicació de llibres infantils.

Va començar a treballar a l’editorial fundada pel seu pare als 20 anys i hi va romandre al davant de la secció infantil fins als 73. Cal destacar l’excepcionalitat que suposava la presència femenina en el món editorial en els anys 40 i 50 del segle passat quan ella s’hi va introduir.

En les seves visites a les fires internacionals de Frankfurt i Bolonya va conèixer les grans figures de la literatura infantil i juvenil com Enid Blyton, Mitsumasa Anno, Gianni Rodari i Hergé.

Va tenir l’encert editorial de buscar i trobar bones obres que a més tinguessin bones imatges, perquè sabia la importància que tenien les il·lustracions per al públic lector infantil.

Totes les notes necrològiques destaquen que va ser la introductora al nostre país dels llibres d’aventures de Tintín d’Hergé, dels de Pippi Calzaslargas , de la col·lecció de “El club de les cinco” i d’una obra paradigmàtica com és Cuentos por teléfono de Gianni Rodari. També va fer les seves pròpies creacions com Yaci y su muñeca .

És especialment important el cas dels àlbums de Tintín, alguns dels quals també va traduir. Sembla que dins de l’editorial va haver de defensar aquesta publicació, perquè resultava cara i es temia que no es vengués. Fou i encara és un èxit ja que el personatge de Tintín és un fenomen que ha donat lloc fins i tot al col·leccionisme i a l’Associació Catalana de Tintinaires.

Hi ha unanimitat en parlar del seu entusiasme per la vida, per la seva feina i l’encert en obrir al públic infantil una literatura de qualitat i a la seva mida.


Mercè Otero Vidal, Professora jubilada, lectora i activista feminista

58 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page