top of page
  • centredocumentacio

Lectura en veu alta o lectura de viva veu

Actualizado: 19 jun 2020

Ara que es parla tant de mètodes d’ensenyament/aprenentatge, és bo que recordem que a l’escola primer només s'hi anava a escoltar la lectura que feia el mestre o a seguir el dictat del que el mestre llegia, perquè només el mestre tenia el llibre. Parlo de l’Antiguitat, de l’Edat mitjana i molt més enllà...

A les escoles actualment també es practica la lectura en veu alta per part de l’alumnat i es fan trobades per a exposar les habilitats en aquesta especialitat, però aquest fet d’haver de fer trobades específiques porta a pensar que potser és una activitat força excepcional.

En els records d’infantesa de moltes de nosaltres, hi ha les lectures en veu alta a l’hora del menjador als internats igual que en els convents al refectori. I és molt emocionant l’evocació dels grups de costureres i modistes que anaven fent la seva feina mentre per torns una d’elles llegia en veu alta, quan la ràdio no era assequible.

El voluntariat de lectura en veu alta per a les persones grans o que tenen dificultats i que no poden llegir és un servei gratificant. I aquesta activitat ha estat també motiu cinematogràfic i recordo una pel·lícula francesa, La lectrice, amb la protagonista fent aquest paper de lectora a domicili.

Des del punt de vista comercial cada vegada tenen més mercat els audio llibres que ja estan a l’abast també a les biblioteques públiques.

Amb el confinament, buscant formes de socialització davant de la pantalla, des del Centre de Documentació de Ca la dona hem fet una proposta de lectura en veu alta plegades i d’aquesta manera practicar la lectura en veu alta que no és una cosa fàcil i practicar l’escolta atenta que tampoc no ho és.

Sens dubte hi ha professionals que dominen la dicció de la paraula oral perquè es dediquen al doblatge i al teatre, també hi ha les mestres i professores que no són conscients que forma part de la seva feina quotidiana aquest mètode de treball, de la mateixa manera que no som conscients de la força de la lectura oral de contes a la quitxalla a l’hora d’anar a dormir , tècnica que de manera amateur i a vegades a la força practiquen les persones adultes que acompanyen criatures.

Justament per a subratllar la importància que mereix la lectura oral, el Centre de Documentació de Ca la dona fa aquesta proposta d’activitat que esperem que sigui un èxit.

Mercè Otero Vidal Professora jubilada i activista feminista

 

Les inscripcións a l'activitat de lectura col·lectiva continuen obertes: https://caladona.org/29-05-lectura-collectiva-de-lanalfabeta-dagota-kristof/


 

Edit del 19/06/2020: Vídeo de la lectura col·lectiva:



40 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page