Des del grup de Coeducació de Ca la Dona seguim actives malgrat les dificultats que té la vida telemàtica. El passat mes de juny vam organitzar la xerrada Pedagogies feministes en temps de pandèmia per poder tancar el curs de Pedagogies feministes que vam haver d’aturar de sobte pel primer confinament del març. Just llavors també era quan acabava un curs molt esgotador emocionalment per a totes nosaltres i vam sentir la necessitat de poder parlar-ne i d’expressar els nostres malestars, compartits amb moltes persones de tota la comunitat educativa, sobre com s’havia estat gestionant el confinament a les escoles i, en conseqüència, l’anomenada educació online.
Aquest setembre hem iniciat un nou curs, per ara presencial, i amb les companyes del grup hem seguit trobant-nos i xerrant. La incertesa i el neguit que ens han suposat els dubtes i canvis d’última hora en l’inici de curs per part del Departament (mascareta sí/no, ràtios baixes sí/no, número màxim de mestres que entren a cada grup bombolla?, personal docent extra? ara reorganitza’t de nou…) no han contemplat gens aquell benestar emocional que “tant els preocupa” i tenim una sensació generalitzada de que s’actua com que aquí no ha passat res.
Tornem a començar el curs com sempre amb l’ única diferència que hem de dur mascareta (cadascú de casa seva perquè les del departament són de paper, si és que han arribat), que hem de rentar-nos més les mans (sempre amb sabó perquè el gel hidroalcohòlic ja se’ns ha acabat perquè resulta que només era per les mestres), que hem hagut de mirar-nos uns vídeos com a formació Covid i au! i que si tenim casos positius al centre “doncs, no sé, sobre la marxa…”.
En les nostres reunions de grup, doncs, hem disposat d’un espai de cures que, en general, sentim que no tenim com a col·lectiu docent. El títol de la trobada d’avui Més enllà del soroll: resistències, cures i sororitats des de les pedagogies feministes és un clar resum del què hem anat vivint i sentint en aquestes trobades terapèutiques (com n’hem dit molts dies) dins el grup des que ha començat el curs.
Per una banda, necessitem fugir, evadir-nos del soroll mediàtic sobre la Covid i la pandèmia que ens aclapara tot el dia. Mostrar-nos crítiques amb tot allò que ens diuen, que ens arriba per ràdio, tele, xarxes socials… amb les fake news, amb la manipulació… De tot això ens en parlarà Nereida Carrillo que és Doctora en Comunicació per la UAB.
Per altra banda, necessitem ara més que mai cuidar-nos en el sentit més ampli. Necessitem protecció davant l’exposició al virus al que estem exposades tot el dia (mascaretes de qualitat, gel hidroalcohòlic…), però també necessitem espais de cures enmig de tantes reunions, programacions, formacions… sentir-nos escoltades, no menystingudes amb el “ja us espavilareu a cada centre”, més acompanyament psicològic davant d’una situació tant complicada de gestionar. En aquest sentit, Neus Moreno, membre de la Xarxa Dones x la Salut, de Ca la Dona, ens parlarà de la salut en sentit ampli en aquests temps de pandèmia.
I finalment, davant d’aquesta mancança d’espais de cura, sentim que les resistències i les sororitats són el que ens estan salvant enmig d’aquest naufragi. Som nosaltres les qui, entre totes, ens anem sostenint, anem resistint, ens anem fent costat, en el grup de coeducació i també cadascuna en el seu centre amb el seu grup de companyes de cicle o de nivell o de departament... escoltant-nos, cuidant-nos. De tot això ens en parlarà la companya Amparo Tomé, experta en coeducació i membre del grup de Coeducació durant molts anys...
Volem, doncs, compartir amb totes vosaltres els sabers d’aquestes tres dones per a seguir cuidant-nos.
Georgina Capdevila Boqué
Mestra del grup de Coeducació - Ca la dona