top of page
  • centredocumentacio

Olora i parlaràs millor en temps de pandèmia

No sé si dir per sort o per desgràcia, però la veritat és que anem aprenent moltes coses de la COVID19. Reproduint les paraules de les persones expertes, sabem que aquesta malaltia es caracteritza per una sèrie de problemes respiratoris, majoritàriament amb simptomatologia lleu (el 80% dels casos) i que, de vegades, aquests símptomes respiratoris vénen acompanyats d’altres afectacions. Segons els últims estudis, un 88% dels pacients amb COVID-19 presenten una pèrdua de l’olfacte, anòsmia, i del gust. S’ha vist que, en alguns casos (el 10%), la hipoòsmia o pèrdua parcial de l’olfacte comença fins i tot abans que els símptomes generals.

La pèrdua d’olfacte es pot mesurar segons la seva gravetat. Les alteracions de l’olfacte lleus o moderades (del 0 al 7) les coneixem com hipoòsmia. Una pèrdua de l’olfacte greu o total (del 7 al 10) es coneix com anòsmia. La olfactometria és un test que permet mesurar la capacitat olfactiva i consisteix en una prova en la qual, el pacient, ha de detectar, identificar i recordar una sèrie d’olors.

Per a qui no recupera l’olfacte, superada la fase de la malaltia, hi ha l’opció de l’entrenament olfactori. Hi ha una sèrie de kits comercials d’entrenament olfactori que es poden adquirir en farmàcies. Aquests kits, contenen sis olors en una caixa hermètica que permetran començar l’entrenament a casa.

I justament, en aquests temps de rebrots i desescalades de la malaltia, ens arriba un llibre escrit en altres circumstàncies i en un context molt diferent i que ara, en plena pandèmia, pot resultar especialment interessant i útil. Es tracta del llibre de Gemma Reguant i Fosas, Olora i parlaràs millor. Exercicis d’olfacció, de respiració i de veu que ajuden a viure millor.

Gemma Reguant i Fosas és professora de respiració, veu i expressió oral. Té el doctorat en Art Dramàtic. És actriu i directora escènica. I és germana de la Dolors, companya del Centre de Documentació de Ca la dona, que ens ha fet donació d’aquest llibre que ara comentem perquè és molt adient tenint en compte el que hem dit de la òsmia i hipoòsmia, símptomes i conseqüències de la COVID-19.

L'olfacte està absolutament lligat als instints. L'olfacte va ser un sentit imprescindible per a la nostra supervivència i la seva importància evolutiva queda reflectida encara en el fet que hi ha centenars de gens en el genoma humà relacionats amb la percepció de les olors. En aquest llibre s'ofereix una metodologia d'ampliació de l'impacte olfactiu de l'organisme, uns exercicis que permeten augmentar els efectes de les olors de manera sensible i que alhora produeixen avantatges vocals. El suport a la veu és essencial perquè la fonació és l’altre element que, en temps de pandèmia, queda perjudicat amb l’ús de les mascaretes.

Cal tenir present que l’ús obligatori i generalitzat de la mascareta en professionals de l’educació i en personal de serveis d’atenció al públic possiblement provoca el deteriorament de la veu i pot tenir incidència en la patologia laríngia. Es recomana no elevar la veu perquè potser les mascaretes no disminueixen significativament la intensitat de la veu, però s’aconsella vocalitzar més de l’habitual perquè la màscara repercuteix en la manera com la persona receptora processa la parla perquè la visió de la boca i l’expressió facial ajuden a descodificar els sons i a reconèixer les paraules.

Respirar amb comoditat és essencial perquè adaptem la manera de ventilar a les demandes d’activitat física. No respirem igual quan caminem enèrgicament, quan fem esforços o quan parlem. També l’ansietat i l’estrès influeixen en la nostra respiració.

Hi ha una adaptació fono-respiratòria i el consell és compassar adequadament la respiració a la parla, mantenint la sensació de comoditat que ens permet fer les dues coses alhora. És possible que les màscares influeixin de manera negativa i provoquin la sensació de falta d’aire i en conseqüència causin la fatiga vocal. Portar el nas tapat és perjudicial perquè sempre hem de respirar pel nas, ja que quan inspirem, les foses nasals, ajuden a netejar, humitejar i escalfar l’aire.


Mercè Otero-Vidal Professora jubilada i activista feminista



247 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page