top of page
centredocumentacio

Per molts anys, Drac Màgic!

Per començar seguirem la tradició que es sorprèn de com passa el temps i evocarem la cançó de Puff era un drac màgic que sonava i ressonava amb entusiasme els anys 70 a les escoles i a les cases on hi havia criatures. Efectivament ens hem fet grans pel camí i per sort en el doble sentit de la paraula: d’anys i d’experiència, i per això celebrem amb alegria amb les companyes de Drac Màgic aquest aniversari tan significatiu dels 50 anys de vida de l’entitat.

Drac Màgic sempre ha estat un referent per al moviment feminista i més que un referent perquè ha estat dins del moviment a casa nostra i ha conformat i confirmat moltes de les seves maneres de fer i de ser. Avui potser el veiem com més especialitzat en la cultura audiovisual, però als anys setanta quan es va fundar formava part de l’esclat cultural del final del franquisme i els seus projectes socioculturals innovadors tant aleshores com ara eren i són eines imprescindibles de coneixement, crítica i reflexió.

En el Centre de documentació, on ens esforcem per a conservar i valorar la memòria, hem repassat una mica la història de relació de Drac Màgic amb Ca la dona i, per exemple, en el llibret dedicat a Ca la dona (col·lecció d’Experiències de Pedagogia Social, núm.50. Fundació Serveis de Cultura Popular) trobem un parell de grups de la casa estretament lligats a Drac Màgic.


El grup Dona i Mitjans de Comunicació es va crear l’octubre de 1996. És fruit de la voluntat de les dones que ens hem anat trobant a les sessions de treball sobre cinema, organitzades conjuntament per Ca la Dona i Drac Màgic, i sorgeix de l’interès de reflexionar sobre els mitjans de comunicació des d’una visió de gènere partint d’una anàlisi feminista.

El grup Dona i Cinema va sorgir l’any 1995, quan des de Ca la dona es va veure la necessitat de crear un espai on es recuperessin materials de directores que la historiografia cinematogràfica normalment oculta. Aquesta preocupació sorgia després de diversos seminaris que s’havien organitzat sobre el tema i gràcies a la col·laboració de les companyes de Drac Màgic.


Estem parlant de finals del segle XX, al voltant de la celebració de les Jornades 20 anys de Feminisme a Catalunya (1996), on les companyes de Drac Màgic van ser un dels puntals de l’organització com també ho han estat en altres ocasions d’esdeveniments de gran format del moviment feminista.

Aquesta cooperativa d’iniciativa social, amb els canvis que s’han produït a nivell general, ha anat variant al llarg d’aquests cinquanta anys, però els seus objectius crítics continuen vigents i molt necessaris en un context de domini audiovisual. Actualment es concreten en l’àmbit de l’educació i el públic infantil, a través de Pack Màgic, sobretot pel que fa a normalitzar l’ús del català i a desemmascarar els estereotips i en la Mostra de Films de Dones que ja va per la 28a. edició i que sempre és una aportació important amb la projecció de pel·lícules d’autoria femenina i feminista històriques i actuals.


Per molts anys les companyes de Drac Màgic puguin seguir amb èxit treballant i fent realitat el seu lema de “Generem comunitat, regenerem imaginaris”.



Mercè Otero Vidal

Professora jubilada i activista feminista






202 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page