top of page
  • centredocumentacio

Vellesa i COVID-19

L'article de Marta Segarra és una bona reflexió sobre la vellesa, seguint la genealogia feminista, ja que parteix de l'assaig, estudi, testimoni, experiència i vivència de Simone de Beauvoir que va dedicar una obra al fet d'envellir, justament quan ella es va sentir envellir i va ser conscient de veure envellir les persones del seu entorn.


Parlar de la vellesa en el context de la pandèmia de coronavirus és obligatori perquè és la gent gran la que l'està patint més i amb conseqüències més nefastes. El que està passant a les residències de gent gran ens commou i ens obliga a pensar com són, de fet, aquestes residències, quina és la realitat social que les ha generades, quins són els pros i contres de la seva existència. Però sobretot com a feministes ens hem d'aturar a analitzar la major presència femenina a les residències de gent gran tant pel que fa a les usuàries (paraula impròpia) com a les treballadores que porten tot el pes de feina i de responsabilitat de la cura de les persones grans, en unes situacions precàries en tots els sentits.

La vellesa a les residències va acompanyat d'un altre fet dolorós que és la solitud que amb el confinament s'ha accentuat. En el cas de les dones grans, la solitud va més enllà d'estar a les residències, perquè en ser l'esperança de vida de les dones més gran i per diferents motius, són moltes les dones que es queden soles a l'última etapa de la seva vida.

Aquestes realitats han sempre presents en l'agenda del moviment feminista i

ara amb la crisi del COVID-19, la urgènca s'ha accentuat i cal trobar formes alternatives de viure la vellesa. Ja fa anys el col·lectiu de dones de Boston per a la salut de les dones van publicar un llibre amb el suggeridor títol d'“Envellir juntes” que, sens dubte, cal rellegir.

En la situació de crisi del coronavirus s'ha fet més evident la necessitat d'analitzar, valorar què significa l'envelliment i actuar en conseqüència i és interessant escoltar què s'ha dit en aquest sentit. El CCCB ens proposa unes conferències sobre aquest tema.


Mercè Otero Vidal Professora jubilada i activista feminista


91 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page