top of page
  • centredocumentacio

Comandante Arian de Alba Sotorra


El documental Comandante Arian de la directora Alba Sotorra mostra l’alliberament de la ciutat Kobanê de les mans de l’ISIS al 2015 a través de les vivències d’Arian, comandant de les unitats de defensa de les dones al Kurdistan anomenades YPJ. Aquest fet històric està explicat des del punt de vista feminista de la directora, que sobretot busca mostrar la importància que aquestes dones tenen dins del conflicte armat kurd, posicionant-les com subjectes actius, no pas víctimes o mers objectes d’estudi.

Sotorra ens explica la realitat de les dones combatents a Kobanê, el sacrifici de la seva lluita, i també ens mostra el significat del projecte polític de la zona del Kurdistan situada al nord-est de Síria, Rojava. Comandante Arian és una historia dura en quant ens ensenya de primera ma un conflicte armat, però també ens deixa veure la vesant intimista i personal de les guerrilleres, ens mostra la importància de les cures i la vulnerabilitat dels cossos, ens parla de la importància del moviment de les dones a una zona on el determinisme d’una cultura masclista i conservadora és molt present.

Especialment interessant és veure com les dones de les YPJ defensen, a través de l’activisme armat i des d’una profunda convicció feminista, l’alliberament de totes les dones. Activisme que cerca no només l’alliberament de les dones respecte l’esclavitud que representa la brutal opressió del radicalisme islàmic, sinó també de la resta de contextos socials, polítics i culturals.

Comandante Arian és un documental imprescindible per conèixer la ideologia de les YPJ, que és la del confederalisme democràtic instaurat a Rojava i altres zones del Kurdistan, una ideologia fonamentada en la democràcia radical, l’alliberament de les dones i l’ecologisme.

Fins al final del confinament, Comandante Arian està disponible en obert a la plataforma Vimeo: https://vimeo.com/albasotorra


A més, al 2019 el grup InsurRECtas de Ca la Dona va organitzar la projecció d’aquest documental. Us recomanem escoltar la taula rodona posterior a la projecció on Alba Sotorra i una integrant del comitè Jineologi d’Europa van parlar del documental i la situació del Kurdistan:



Chus García Feminista i documentalista

67 visualizaciones

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page