Lady Bird (2017) de la directora Greta Gerwig és una pel·lícula intel·ligent políticament “incorrecte” que tracta de la iniciació d’una noia adolescent en una aventura existencial per construir-se una identitat i autoafirmar-se. El pas per l’escola de secundària catòlica li crea rebel·lia però no li resulta traumàtica.
Explora l’amistat femenina i la relació complexa i emocional amb la mare, en un món social del que vol escapar perquè tal com ella diu “viu al cantó equivocat de les vies”.
Aquesta pel·lícula passa de sobres el test Desvinc (test per avaluar pel·licules des de l’òptica feminista) bàsic puig que no és sexista ni hi ha banalització de la violència, racisme u homofòbia i la subjectivitat de la protagonista(s) tenen entitat pròpia.
Quan al test ampliat, promou les propostes “C” i la “G” del decàleg. La primera, la “C” perquè visibilitza àmpliament la relació entre mare i filla, tan poc esmentada en el imaginari patriarcal. Quant a la “G” promou la diversitat versus categories excloents: hi surten diferents tipus de raça, com per ex. el germà de la protagonista o altres. I també la millor amiga de lady Bird no forma part del cànon de talla imposada per la moda actual.
Dolors Reguant
Antropòloga, escriptora en l’activisme feminista i sòcia de Ca la Dona