Us deixem aquí les miniressenyes que ens han arribat. Us donem les gràcies una altra vegada, us heu motivat molt i ens heu donat bones idees, això genera molta alegria! Visca la literatura de les dones! Visca Santa Jordina!
Petons feministes i literaris
Aquests dies, entre d'altres, he llegit Permagel i Boulder, dues novel·les d'Eva Baltasar amb noms geològics que tenen a veure amb el caràcter de les protagonistes.
A totes dues ens presenta dones feministes i lesbianes, amb una visió de les relacions entre dones i de la maternitat molt diferent de l'habitual. Molt recomanables.
Mª Aurèlia “Lela” Vila Calsina
Americanah de Chimamanda Ngozi Adichie
Noia i noi tenen una relació mentre són estudiants. Les seves vides es separen, durant anys, articulant noves vides però tornen a trobar-se. No sembla un gran argument, però sí, ho és. El dos marxen de Nigèria, el noi a Anglaterra, i allà viurà com un sensepapers, buscant-se la vida, ella va a EEUU on aconsegueix tenir una vida exitosa en paràmetres de parelles i feina.
Però allà descobreix que és negra, als EEUU pren consciència del que vol dir, del lloc on la societat t'ubica per ser negra, negra i dona. A la novel·la, la protagonista escriu un bloc, aquest és un recurs que li permet fotografiar les seves vivències en una societat multicultural i al mateix temps racista com poden ser els EEUU.
La novel·la també parla sobre la identitat, de com ens obrim camí i ens construïm.
Anna Sòria Bernalte
Un Film (3000 metres) de Caterina Albert
Hi ha tendència a considerar Caterina Albert, autora d'una sola obra, Solitud, que veritablement està al cim de la literatura catalana, però té molta més producció que durant temps, per diferents motius, no ha estat a l'abast del públic. En els últims anys s'ha reeditat una altra gran novel·la seva, Un film (3000 metres), que en el seu moment no va tenir l'acollida que mereixia perquè s'apartava de l'ambient rural que havia estat el de les narracions anteriors. Val la pena fer-ne la lectura.
Mercè Otero Vidal
Suite francesa d’Irène Némirovsky
Gran novel·la ambientada en l’ocupació alemanya a França, durant la Segona Guerra Mundial, amb un relat intimista, ple de sentiments, d'una societat que ha perdut el seu rumb. Escrita cap al 1940 no va ser publicada fins al 2004 - la seva filla va guardar el manuscrit - ja que la seva autora, d'ascendència jueva, va morir al camp de concentració d’Auschwitz el 1942.
M. Carme Piulachs
La Passió de Jeannette Winterson
Venècia i les campanyes napoleòniques són els escenaris d'aquesta novel·la que té dues veus, la Vellanelle filla d'un gondoler, i l’Henri un jove soldat a les ordres de Bonaparte. "La passió es troba en algun lloc entre el sexe i la por", "No té sentit estimar algú amb qui no et podràs despertar mai si no és per casualitat" dues frases per a donar-hi voltes. En podria haver triat d'altres moltes o també destacar alguna de les seves trames, però millor descobrir-ho. La novel·la és vital i commovedora, dels llibres que et sap greu que s'acabin, que t'enganxa. Us la recomano molt.
Anna Sòria Bernalte
Història d'una noia i vint braçalets de Rosa Maria Arquimbau
Rosa Maria Arquimbau (1909-1992) fou una de les autores més transgressores del panorama de la literatura i periodisme català dels anys 30. Ara podem llegir en facsímil la seva obra Història d'una noia i vint braçalets de l'any 1934. La ironia i la provocació estan presents en les seves protagonistes, que són conscients de la societat patriarcal en què viuen. El llibre va acompanyat d'un estudi de Julià Guillamon titulat “L'enigma Arquimbau”.
Mercè Otero Vidal
Claros del bosque de María Zambrano
En aquests dies d'incertesa i formes noves de viure, he sentit la necessitat de retrobar-me amb un llibre que vaig llegir en els anys noranta i em va deixar un record de connexió amb la natura i de benestar intern. Quan ara el torno a llegir, se'm fa present el camí de vida transcorregut i sento que aquesta autora m'ajuda a interpretar amb més sentit i profunditat tot el que estem vivint.
Muntsa Otero Vidal
Apegos feroces de Vivian Gornick
Retrat humà, vital i honest de la relació entre una mare i una filla. La història d'un vincle delicat i fatigós, un nexe que defineix i limita al mateix temps. També és, però, el retrat d'una societat i una època i una extensa meditació sobre l'experiència de ser dona.
Maria Moron
Nada más real que un cuerpo d’Alexandria Marzano-Lesnevich
Aquest relat apassionant és una anada i tornada constant entre la història de l'autora i el cas judicial que la porta a repensar les seves creences més profundes. El viatge a la seva infància i la preparació del cas de la defensa d'un pedòfil ens posen davant de les nostres contradiccions, gràcies a un estil que recorda les millors sèries policials d'aquests últims anys.
Camille Rieunier
La Vall d’Or d’Isabel Ledo
En llegir La Vall d’Or, primer llibre d’una trilogia d’Isabel Ledo, en el confinament, t’endinses en el món rural que ara no podem contemplar. Novel·la de ficció històrica també té la fabulació d’uns valors que l’autora posa en relleu en les emocions dels personatges i en l’amor per la terra que els lliga de generació en generació.
Dolors Reguant
Un apartamento en Urano de Paul B. Preciado
Llibre transgressor i estimulant intel·lectualment que parteix de l'experiència personal de transformació/trànsit per posar en qüestió els fonaments de la societat patriarcal. La veu heterodoxa de l'autor, que es defineix com a un dissident del sistema sexe-gènere, analitza en les seves cròniques des del 2010 fins al 2018 el context polític i social que emmarca la seva transició i la modernitat.
Muntsa Otero Vidal
Dones úniques de Montse Barderi
Últimament han sortit diversos llibres dedicats al públic infantil que tenen la finalitat de donar a conèixer dones importants, "úniques", al llarg del temps en els diferents àmbits culturals i socials. En aquest cas, Montse Barderi, amb un llenguatge accessible, explica la vida i els fets de dones "d'aquí que no podràs oblidar." Els relats van acompanyats de les expressives il·lustracions de Violeta Crespo.
Mercè Otero Vidal
Les couilles sur la table de Victoire Tuaillon
Aquest assaig és la prolongació del podcast feminista homònim que Victoire Tuaillon proposa des del 2017 (produït per Binge Audio i disponible a Spotify), un programa que reflexiona sobre les masculinitats (amb entrevistes amb pensadores de la talla de Virginie Despentes, Paul B. Preciado, Manon Garcia, Iris Brey). L'assaig proposa anar més enllà, tot proposant pistes per a repensar el gènere, els feminismes i la societat en general.
Camille Rieunier
La Solterona sacrificada de Edith Wharton hoy sería una mujer libre e independiente, aunque amando y cuidando a su hermana, y también viviría más de Un verano sin hombres como Siri Hustvedt escribió, aunque acabó volviendo con el que amaba.
Lola G. Luna
I també el net i la neta de l’Adelina Escandell Grases ens recomanen lectures.
Saó Vila Laín recomana El Meu rinoceront també menja creps d’Anna Kemp i Sara Ogilvie
Lluna Vila Laín recomana
tota la saga d'Harry Potter de J.K. Rowling
FELIÇ SANTA JORDINA 2020 A TOTES!!!
Un gran agraïment a la Carme Piulachs i a la seva filla Anna per a la seva ajuda valuosa.