top of page
centredocumentacio

Mrs America


Illustration by Gluekit

Com bé sabeu, al Centre de Documentació de Ca la Dona, ens encanta parlar, debatre i escriure sobre la cultura, i encara més quan els grans mitjans s'ensenyoreixen dels temes que defensem (el feminisme, ja ho haureu enxampat), com ho va fer HBO amb la seva difusió de Mrs America, una sèrie basada en fets reals que va generar bastants comentaris. El nus argumental gira entorn de la ratificació de l’Esmena per a la Igualtat de Drets a la Constitució dels Estats Units, per tal de garantir la igualtat de drets legals a tots els ciutadans nord-americans, sense distinció de sexe, en temes com el divorci, la propietat, la feina... La seva primera versió es va presentar al Congrés el 1923.

Segons la Constitució dels Estats Units, cal que 38 dels 50 estats del país ratifiquin qualsevol esmena. Només cal dir-vos que tot i que l’Estat de Virginia ho ha fet aquest any 2020, essent el 38è estat, encara no s’ha aprovat, i tal com està la correlació de forces polítiques, es ben difícil que es faci.

Però el que és realment interessant d’aquesta sèrie és que confronta dues visions: la de la protagonista Phyllis Schlafly (magnifica interpretació de Cate Blanchett), una dona conservadora que lidera un moviment en contra la ratificació i la del moviment feminista de l’època dels ’70, amb Gloria Steinem, Betty Friedan, Shirley Chisholm, Bella Azbug i Jill Ruckelhaus al capdavant.

La sèrie està molt ben ambientada, l’estètica dels ’70 hi és ben present i la interpretació i caracterització de les actrius que interpreten aquests personatges són magnífiques. S’hi inclouen imatges reals de l’època, que li donen credibilitat.

Molt de moda, molt benvolguda, la manera de retratar aquesta època dels '70 es podria veure com una “estetització” a ultrança, encara que és interessant –i moltes vegades desesperant– veure com unes certes coses, unes certes relacions, unes certes temàtiques continuen sent molt actuals i vigents.

Temes com l’avortament (en un dels episodis, una de les dones n'acaba vivint un), el lesbianisme, els drets de les dones al món laboral, el racisme... són tractats al llarg de la sèrie, en què es mostren les contradiccions d’aquestes dones que militen en dues visions ben oposades del món.

Encara que hagi estat molt criticada per la mateixa Steinem, creiem que la sèrie és un bon punt de partida per a les noves generacions que s'endinsen en la història del feminisme o per a qualsevol que s'interessi en els moviments feministes. Soterradament, també apareix la política dominada pels homes, actituds masclistes, però també racistes en tots dos mons.

A vegades presentada de manera simplista, l'anomenada “segona ona del feminisme” apareix aquí amb les seves contradiccions, però també concreta les diverses discriminacions sofertes per les dones.


[a partir d'aquest punt, us avisem que farem spoilers, així que seguiu la lectura ara si us ve de gust o torneu-hi un cop vista la sèrie!!]

Aquí pensem en la figura política interpretada per la fantàstica Uzo Aduba: Shirley Chisholm. Amb ella s'il·lustra de manera aterridora el que va formular la gran acadèmica Kimberlé Crenshaw com a “interseccionalitat” (concepte explicat en altres termes per pensadores emblemàtiques com Adrienne Rich): en ser dona i negra, ella es troba completament sola, utilitzada per a servir als objectius dels demòcrates, que acaben triant un home vell blanc de bona família com a candidat del partit…

Altres moments que ens van agradar molt, força emblemàtics i reveladors: al final de la sèrie (capítol 9), el Sr. Schlafly no està convidat a la reunió amb Reagan, la seva dona i altres polítics, i en un moment donat, quan se li demana qui és, ell contesta “Sóc el Sr. Phyllis Schlafly”. En aquest mateix episodi, veiem també com Phyllis Schlafly està plena d'esperança i mira amb ulls crèduls el portaveu de Reagan… que acaba dient-li que no, no serà triada per a formar part de l'equip de Reagan.

Veiem també al capítol 8 (i sens dubte un dels millors) que Bella Azbug diu a les conservadores que elles també són treballadores, ja que han fet determinats treballs per a Schlafly, en un intent de crear sororitat entre dones. Aquest episodi és també un moment revelador per a Alice Macray (magnífica Sarah Paulson), en el qual tota la seva vida farà un tomb. Aquesta dona viu el procés de deconstrucció pel qual moltxs passem per a arribar al feminisme i defensar-lo amb el que tenim al nostre abast.


Us deixem el tràiler de la sèrie i esperem els vostres comentaris!! Mrs America, 1 temporada, 9 capítols, plataforma HBO.


M.Carme Piulachs, bibliotecària Camille Rieunier, traductora feminista

146 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page