Era un risc que calia assumir, malgrat la forta calor, aquest matí de diumenge 2 d’agost, perquè feia molt temps que no hi anava i amb la pandèmia tenia el pressentiment que potser ja no el trobaria: em refereixo a anar al Mercat del llibre dominical de Sant Antoni. Amb la remodelació del mercat i les circumstàncies actuals, ha quedat molt reduït , res a veure amb la quantitat de parades que hi havia als anys seixanta, quan estudiava i hi anava a veure si trobava alguna cosa interessant. La veritat és que sempre hi trobava i hi he trobat alguna cosa curiosa.
Últimament, com heu pogut veure per altres entrades al bloc, vaig a la recerca de recuperar les lectures de la meva infantesa. Al Centre de Documentació van arribant algunes donacions en aquesta línia de revistes il·lustrades per a nenes i noies, per exemple, les Florita i les Mari-Pepa. Avui jo anava buscant alguna Azucena que no he trobat. El que he trobat ha estat una sèrie que jo ja no havia llegit en el seu moment, perquè als anys 70 ja feia temps que havia superat l’edat de llegir-la, però que considero que val la pena tenir-la present, pel que fa als models femenins: es tracta de l’Esther y su mundo de Purita Campos.
Recordo que, quan Purita Campos va morir l’any passat, ja vaig pensar que havíem de fer-li un recordatori i això és el que faig ara.
Purificación/Pura/Purita Campos Sánchez (1937 - 2019) és la dibuixant de còmic més popular i més coneguda dins i fora del nostre país. El 2009 va rebre la medalla de Bellas Artes del Ministerio de Cultura i el 2013 el Gran Premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona.
Va estudiar a l'Escola de la Llotja de Barcelona i es va dedicar a la il·lustració per a revistes de modes fins que va trobar feina a l'Editorial Bruguera, primer fent portades i després com a dibuixant de les revistes femenines de la casa com Dalia, Sissi, Blanca, Can-Can i Celia.
L'any 1971, va començar a treballar per a revistes angleses donant vida als guions de Philip Douglas en la sèrie Patty's World, traduïda al castellà com a Esther y su mundo que l’editorial Bruguera va incloure primer en la revista Lily (1974) i després el 1981 ja va editar una revista amb el nom d’Esther.
Posteriorment amb el guionista Francisco Ortega, amb qui es va casar, va crear la publicació Gina, protagonitzada per una noia adolescent que va creixent en l'ambient dels anys 70 i 80. A partir dels anys 80 es dedica més a la pintura i munta una acadèmia de dibuix i una sala d’exposicions. L'any 2006, com que es continuava reeditant amb èxit la sèrie d’Esther, fa Las nuevas aventuras de Esther, amb guió de Carlos Portela i del primer album es van vendre 20.000 exemplars. La protagonista és la mateixa Esther que als anys 70, però en aquest moment ja és una dona adulta, divorciada i amb una filla.
He comprat el primer llibre de la sèrie, editat per Glénat, i, quan l’hagi llegit, ja us diré què tal i, si alguna de vosaltres, per edat, va llegir l’Esther els anys 70 i 80, estaria bé que fes algun comentari al respecte. Gràcies.
Mercè Otero Vidal, lectora