top of page
  • centredocumentacio

Ser Mujer Negra en España de Desirée Bela-Lobedde

Actualizado: 12 jun 2020


És impossible no haver-se assabentat del que està passant al món, de l'assassinat de George Floyd, de les grans manifestacions i concentracions que han tingut lloc a diversos països en memòria seva, per tal d’alçar la veu i exigir que les violències racistes i policíaques acabin ja (a Barcelona, va haver-hi molta gent el diumenge 7/06 a la plaça de Sant Jaume).

Crec que és un moment idoni per a reprendre el llibre Ser Mujer Negra en España, de Desirée Bela-Lobedde, una activista afroespanyola, comunicadora i bloguera imprescindible, el llibre de la qual és una bufetada per a totxs lxs blanquxs sense excepció, perquè no es pot saber el que viuen les persones racialitzades quan unx no és racialitzadx.

Vaig tenir la sort de sentir Desirée Bela-Lobedde quan va presentar el seu llibre a la meravellosa llibreria La Carbonera i vaig quedar totalment subjugada per les seves paraules. Les dues hores que vam estar escoltant-la van passar volant. Perquè Desirée Bela-Lobedde em va donar a conèixer un món del qual jo, com a dona blanca, no en tenia ni idea. Em va semblar increïble i necessari el que anomena l'activisme estètic (també abordat per a la Chimamanda Ngozi Adichie en la seva obra Americanah): tot allò relacionat amb el cabell i la injunció que poden viure les persones de cabell afro per a allisar-lo per tal d’assemblar-se més a les noies blanques occidentals, amb els cabells com a pals.

Els estàndards als quals cada unx intentem assemblar-nos són absurds i ens cal molta més diversitat de representació per a evitar la creació de generacions de persones acomplexades, que se senten fora de lloc, que no encaixen enlloc.

Més enllà de l'aspecte estètic, el racisme que pateixen les persones té unes arrels molt profundes i, igual que ocorre amb la lluita contra el patriarcat (perquè les lluites són interseccionals i convergents), necessitem deconstruir-nos i aprendre a reconèixer, a denunciar i posar fi a conductes i actes racistes a nivell institucional, social, personal... a tots els nivells. En aquest procés, m'ajuda molt la pàgina Web Afroféminas: https://afrofeminas.com/

perquè el seu contingut sempre és molt detallat i la seva perspectiva és necessària.

Recomano també l'explicació del moviment Black Lives Matter per part de la periodista Lucía Mbomio (il·lustrada per Moderna del Poble): a l'Instagram de Lucía Mbomio https://www.instagram.com/p/cbng5pxkgo6/ o al Facebook de Moderna del Pueblo: https://www.facebook.com/lamodernadepueblo/posts/3341917139152621.


Camille Rieunier Traductora feminista i sòcia de Ca la Dona

amb l'ajuda preciosa de Coloma Jofre Bonet

90 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page