top of page
  • centredocumentacio

Recursos feministes per repensar la docència en temps del Covid.


Normalment dono classes a noies i nois dels Estats Units que vénen d’intercanvi a Barcelona. Les meves estudiants van començar a marxar cap als Estats Units uns dies abans del confinament oficial, i vaig reorientar tota la docència per fer-la virtualment.

En aquesta situació anormal que vivim continuo fent de professora, però com moltes altres docents, he tingut que repensar el significat de la docència. Encara que és un privilegi poder treballar des de casa, estic trista de no veure les estudiants, trista de no escoltar les seves veus ni veure les seves cares i els seus somriures o els seus badalls. Se m’està fent difícil preparar classes i demanar treballs i exàmens com si tot estigués normal perquè no ho està. Sé que moltes estudiants de tornada a les seves ciutats nord-americanes ho estant passant malament també, igual que nosaltres.

Com a professora sóc de les que porten la realitat quotidiana a l’aula, i m’agrada que el que tractem a l’aula formi part de la quotidianitat de les alumnes. Això passa sovint en una de les classes que imparteixo sobre “qüestions de gènere” i vaig pensar que el millor seria que escrivissin alguna cosa sobre com el COVID-19 està travessat pel gènere, la classe i la raça. Treballar des de i amb el feminisme a la docència m’ha permès reinventar aquesta situació d’anormalitat i excepcionalitat en un moment de reflexió feminista.

Vull compartir amb vosaltres alguns dels recursos que estic treballant amb les estudiants i que, encara que son d’altres racons del món, en aquests moments de distanciament social, a mi em va molt be veure com altres dones i grups feministes d’indrets llunyans estan vivint aquesta situació tan anormal amb plantejaments similars als nostres.

Per exemple el Centre Feminista de Política Internacional de Londres ha publicat una pàgina amb recursos per pensar la pandèmia des de una mirada feminista interseccional: https://centreforfeministforeignpolicy.org/feminist-resources-on-the-pandemic. Aquí podreu trobar alguns articles que reflexionen sobre com les polítiques nacionals e internacionals sobre el COVID-19 es fonamenten en una mirada patriarcal, racista i sexista del mon. Per exemple, podreu trobar un escrit de la coneguda antimilitarista Cynthia Enloe sobre els perills de pensar que el COVID s’ha d’encarar com una guerra. Altres articles visualitzen, igual que diem aquí, com el confinament està afectant les dones en termes de la sobrecàrrega de treballs de cura i/o exposició a les violències.

Trobareu també un parell d’articles que ens recorden com ja en els casos del Zika o l’Èbola des del feminisme es va plantejar la necessitat d’incorporar una perspectiva de gènere i feminista en els debats sobre salut global i les polítiques de prevenció. Aquesta pàgina anuncia que la revista FeministReview està deixant en obert l’accés a un dels volums sobre metodologies feministes. En definitiva, és un bon recurs per documentar-se sobre perspectives feministes interdisciplinars sobre el COVID i per a la docència.


Apen Ruiz

Antropòloga docent, feminista hortera i bollera



 

il·lustració de Ward Zaraa

290 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo

Els pits

bottom of page