top of page
  • centredocumentacio

Worlds of Úrsula K. Le Guin - Mostra internacionals de films de dones de Barcelona


Aquest any, la 28a mostra internacional de films de Dones de Barcelona, a causa del confinament, es fa de manera virtual a través de la plataforma Filmin.

El dia 1, com a inauguració es va projectar ”Els Mons de Úrsula K. le Guin”, un documental que ens mostra la vida i l’obra d’aquesta autora, narrades des de diferents punts de vista, entre ells el de l’escriptora Margaret Atwood. També hi participa, presencialment, la pròpia Úrsula K.Le Guin (1929-2018) explicant-nos les seves vivències i el sentit de la seva obra, en un viatge que va des de jove fins cap al final de la seva vida.

No hi ha dubte que l’aportació que Le Guin ha fet en el món de la ciència-ficció i fantasia ha estat cabdal, moltes vegades ha estat reclamada com la millor literatura utòpica d’aquest gènere, on enquibeix el feminisme, el pacifisme i l’ecologia. Una de les seves obres, Els Desposseïts (que tenim a la biblioteca), és considerada la primera utopia que no està basada en un imperi. En ella hi ha una profunda crítica social i política.

Al documental Le Guin parla de la importància de reconèixer que hi ha altres formes de fer les coses i altres maneres de ser. Diu: “el meu treball consisteix a mantenir portes obertes i obrir finestres”. I així, proposa transitar cap a nous mons, més justos i alternatius, en fer-nos la pregunta: en quin món vols viure?

En rebre alguna crítica del fet que en algun dels relats no es mostra prou feminista, ella mateixa reconeix que és en el seu camí que s’ha anat formant. S’ha de dir que, en la seva educació, hi va contribuir el fet de tenir pare i mare, ambdós, antropòlegs interessats en altres cultures. El seu pare, Alfred Louis Kroeber, va tenir amistat i col·laboració amb l’últim supervivent indi yahi, autoanomenat Ishi, que vol dir ”home”. I a la mort d’Ishi, el 1961, la seva mare Theodora Kracaw Kroeber Quinn va escriure un llibre sobre ell: Ishi in Two Worlds: A Biography of the Last Wild Indian in North America.

Dins la Mostra de Cinema, de la que parlem, a més d’aquest documental també es va poder veure un debat sobre aquesta autora, amb les intervencions d’Eulàlia Lledó (que totes coneixem per la seva mestria en la crítica literària), Blanca Busquets (la seva traductora al català) i Helen Torres (traductora habitual de Donna Haraway). Totes elles varen acabar de posar la cirera al pastís.


Dolors Reguant Antropòloga, escriptora en l’activisme feminista i sòcia de Ca la Dona

 

Worlds of Úrsula K. Le Guin en FilmIn: https://www.filmin.es/pelicula/los-mundos-de-ursula-k-le-guin Activitat virtual "Rellegir l'obra d'Úrsula K. Le Guin": https://www.mostrafilmsdones.cat/project/rellegir-leguin/

 

L'any passat al Centre de documentació, vam fer una xerrada sobre Úrsula K. Le Guin, un donatge necessari per a aquesta gran escriptora que va marcar generacions i generacions d'autoras i lectores.

62 visualizaciones

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page